Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Tuesday, 20 March 2012

Bandung here I come- Day 1

Tett...off topic wedding walaupun dalam entry2 bandung ini akan diselitkan dengan topic wedding. hehehe.
So dd ni malas nak karang panjang2 sbb cite mmg banyak. tapi share mana yg main la buat panduan gugurls yg ade perancangan nak g.


1st:
FLIGHT TICKECT: Beli tiket LCCT-Bandung by Air Asia last year masa dia buat sale, pilih hot seat, and meal on flight so total ticket RM400.00. Kenapa hot seat??sebab selesa and akan ade priority bile naik n turun flight.Di nasihat kan kalian ambil hot seat bile ke Indonesia, di Malaysia myb kita x nampak kepentingannye sbb airport kite besor. Tapi airport Bandung saiznye mcm station bus je. So kalo 1 flight mendarat custom n immigration checked sgt lama. kalo hot seat dapat naik n turun dlu, xyah rebut2 beratur lama2.


HOTEL: Grand Seriti. More info click here. Rate: RM 200 per nite per room for standard and twin sharing room. Tempah di Agonda.com


2nd:
Kami bergerak ke Bandung seramai 4 org tanpa ambik travel agent. G sendiri2 je. Flight jam 6pagi waktu Malaysia and tiba disana Jam 8pagi waktu Indonesia pada 16/03/2012. Dijemput oleh supir hotel. (free airport transfer). Hotel kami terletak berdekatan Rumah Mode.Hotel bersih, servis mesra.mmg puas ati.
Ni gambar hotel:-


twin sharing room


3rd:
Kami sampai di hotel around 8.30am, tapi xleh check in lagi sbb room still not available, biasenya hotel2 kat Bandung ni allowed early check in sbb paham keadaan kita yg baru sampai. So since xde bilik, kami juz left luggage kt hotel and terus mintak hotel call teksi. Recommended blue bird sebab pakai meter. Kami terus menuju ke Pasar Baru.
PASAR BARU: Bukak awal, masih awal pagi lagi pun da penuh. Syurga kain. everything u want ade kat sini. 1st kedai kami terjah adalah LARIS, toko telekung. Indonesia kan glamer dengan telekung, rate harga untuk telekung cotton adalah 120000rp hingga 400000rp. ini antara kedai tumpuan rakyat malaysia. after borong telekung, pagi2 je da abes 1juta(3 org punye expenses total). Then kami jalan2 sampai da berpecah, sbb syok sangat tengok kain2. Kat Lantai 2, pasar baru ni ade 7 lantai, kami tuju lantai 2 dulu sebab nak beli telekung and kain lace. Then masuk few kedai, pusing2 tgk harga dulu. Kat sini best sebab bleh tawar2, digalakkan tawar sehingga muka diaorg da tawar. hahaha.mean da harga mati la tu. SA and owner kedai kebanyakkannya soft spoken and sangat suke layan, kite x beli pun dia x marah2 atau buat muka walaupun lepas da belek 4-5kain. So bile da berpecah dd tuju kat 1 kedai kain nama dia Vouge, nak carik kain lace utk patch kat veil. Dapat!! Harga 60000rp per meter. Mula dia bukak harga tinggi. Tawar2 baru dapat harga tu, puas hati terus ambik. Then niat nak carik lace color baby blue untuk baju sendiri. Tapi xde yang berkenan, 2-3 kedai da carik b4 tu. Then nampak 1 lace color grey, kebetulan that time jugak incik debab call. Sebelum tu da beli sim indotel di Lantai 6 pasar baru. Suggest pakai SIMPATI. easy used. Dia tgh shopping barang2 kawen untuk kenduri belah dia nnt. x sangka bergerak jugak laki aku bile aku x bising.hahaha. So kakak cakap theme hitam putih belah sana. So terdetik idea nak buat baju family color grey.Terus grab lace 1.5meter for me, 2meter for mom, and 4+4m lining for both of us. untuk dd, ambik lining baby blue sbb nak patch lace je, baju tu akan pakai lepas kawen. Untuk mummy, waaa xtau mummy akan pakai ke x.sbb baju agak glamor, kalo mummy xnak kene jual la lace tu. Gambar later okeh. So total beli semua tu 400000rp dalam RM150 duit msia. kain lace berkualiti tu.Siap satin and satin crepe.mmg bebaloi2. sbb dd taikon kain jugak kt msia ni so mmg tau harga kain2.


4th:-
masih di PASAR BARU: Lepas dapat kain dd nak carik2 la cousin2 yg dah hilang, rupenye kat kedai depan je, nama kedai tu Angle. Cousin nak beli kain lace untuk adik dia punye wedding. So beli baju family skali. Cantek gak lace nye, lace simple, untuk 7 pasang, x sampai 300 duit malaysia. Kain2 lace beaded pun masih afforadble and murah dari malaysia. Quality?? untuk info semua quality nye sama sebab kain2 yg datang kt msia tu la kain2 yg dtg kat indon, actually bandung xde kilang kain, kain2 semua import dari China n Korea, so do malaysia mcm kat Jakel, Gulatis and so on, kain2 yang sama, cume malaysia ni sebab branding and mungkin duti import jadi kain2 jadi mahal.


aktivity memilih kain
collection yg ade n byk lg x sempat capture best membeli.

Lama kami dikedai ni.mmg byk borong la especially my cousin n wife sbb diaorg nak beli baju family.Memang banyak. Dd pun ade beli jugak, kain french lace warna hijau.nnt dd tempek.i luv that color, beli je tp xtau bile nak pakai.gilos!!


1st day mmg sehari suntuk habis dipasar baru, then we took cab to hotel. Rate cab dari Pasar Baru ke Hotel adalah 25000 rp min-40000rp max. kalau lebih lagi tu jangan la ambik.kecuali hotel anda mmg jauh.


Then kami g makan kat restoren makanan padang, sebenanrnye nak ke SEDERHANA tapi cab driver xtau jalan.bongek aje, bengang betul.last2 kami turun di Chihamplax jalan sndiri je carik kedai. Makan di Rajo Minang, x sdp sgt pun tp sbb lapar bedal je. Balik hotel terus tido.
Hasil Sumbangan kewangan ke pasar baru utk day 1
Tips: Siapkan conversion note siap2 supaya x keliru dengan currency.

6 comments:

  1. Replies
    1. as..boleh ade ni.bile nk jumpe?hahaha

      Delete
  2. entry yg kunanti2.. dh siap2 bukak semua part nih...part 2 plak.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis..hehehe.gigih menaip tau.tu pun byk skip.x pandai sgt nak story mory. Supir da ade?

      Delete
    2. Didi, belum ada supir lagi..boleh bagi contact x? boleh tak isnin nak pergi, hari ni baru fikir nak supir ke x hehe

      Delete
    3. anis..boleh tapi dd kene mintak kat cousin.esok baru leh mintak. anis pm no hp anis kat email dd.nnt dd send kt hp je. akudidi86@gmail.com. xpe2 pak supir senang nk crk kat sana.kami aritu pun last minit.

      Delete