Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Saturday, 31 March 2012

2 month before; Checklist

Ceklist saye...masih pening...huaaaaa



For Hantaran Incik Debab to me:-

1) Telekung -  Done
2) Handbeg - Done
3) Shoes - Done
4) Tafsir Quran
5) Perfume set
6) Cup cake/macaroon -
7) Buah - last minute
8) Sirih Junjung
9) Mas kahwin

For Hantaran me to Incik Debab:-
1) sport shoes(optional)
2) Perfume set
3) Shower set
4) Baju - done
5) Wallet/belt- done
6) Buku Ilmu - done
7) Sejadah - done
8) Cup cake- 
9) Buah
10) Coklat
11) Sirih junjung/tepak sirih.

For khatam quran:-
1) Yassin as doorgift
2) Baju and Tudung - Done

For nikah:-
1) Rantai batal air sembahyang
2) Cincin for incik debab
3) Bunga telur me & incik debab
4) Custom made invitation card for family
5) Baju nikah (p) - done
6) Baju nikah(l) - done
7) MUA - done
8) Legal documents - in progress

For Walima
1)Wedding card - assume done expected to ready by 2/04/12
2)Doorgift 
3) Pelamin - Done
4) MUA - Done
5) Doorgift vvip
6) Hardcover guestbook   assume done expected to ready by 2/04/12
7) Candy buffet
8) Wedding/birthday cake
9) Canopy  - done by PAPA
10) Kasut custom made - ready n collected
11) Baju melayu incik debab- done
12) Homestay - Done taman idaman &Taman Jaya
13) Catering - Done
For Bertandang:-
1) Outfit
2) Doorgift - Done
3) Bunga Telur - Done

Others:-
1) Set bilik tidur - Done
2) Set cadar
3) Hiasan bilik tidur
4) Signage for candy buffet/guestbook corner
5) Podle flower for baju nikah
6) Fancy paper for hiasan.
7) Centerpiece flower - by sis aina
8) Gubahan hantaran to incik debab - Done
9) Gubahan hantaran to me


Kasut Kawen Saye!!!

Assalamualaikum wbt

Hi sweetie,
kasut kawen dd da siap.hehehe.Untuk pengetahuan waktu hari Walima nnt dd pakai fully own outfit, termasuk kasut yg dd tempah sbb nak match kan dengan color baju. (Nasib murah lagik).hehehe.
Ni gambar kasut dd yang sangat sempoi. Rendah je sbb dd mmg gayat pakai kasut tumit+incik debab n dd x brapa beza ketinggian sbb dd mmg semulajadi tinggi.



Tempah dimana? Di sini:-
Plaza City One, Sebelah Semua House


Harga: RM85.
Tempoh masa siap. 4hari sahaja.Paling lewat akan ambil masa seminggu. 

Sekian untuk makluman pihak cik mek molek. Ahak!!

Baju Bertandang

Majlis bertandang aka majlis sambut menantu (dd la tu) akan diadakan di felda air tawar 1, Kota Tinggi Johor..
pada 10062012.
 Iaitu selang seminggu lepas majlis di rumah keluarga dd di Perak.

 Persoalannya..dengan hanya tinggal 62 hari lagi, sehingga kini dd masih xde lagi fitting baju, theme, color n design baju bertandang..huaaa sedih kan? 

Punca?? Incik debab cakap, kan lama lagi, nanti, nanti dan nanti. Sampai la dd da malas nak tanya soalan tu lagi kat dia. Baru2 ni bakal SIL call bagitau tema belah lelaki HITAM dan PUTIH. ying dan yang...hmmm actually i really dunt like that idea. Bukan x suke warna hitam dan putih. Actually thats my favorite colors, 
but............................. 
nama pun kawen kan. Time ni la nak merasa pakai warna yang lain daripada lain. Putih dan jadi warna akad nikah. So xkan nak pakai baju hitam..huhu.mau mummy nyampah ngan aku. (mummy hates when i frequently buy black color cloths. incik debab bagi idea recycle je baju nikah, tapi...hua bosannye.....
 dd mcm nak pakai warna ijau jerk. Biorla lain daripada tema. Huhuhu...tapiiii ape hak dd nak decide kan? So lets time decide...Janji belah dd, dd settlekan dengan jayanya. (jaya ke??). hahahaha 

Wednesday, 28 March 2012

Never a wordless Wednesday!! My 2nd DIY

haloooo sweetie meety
dd tgk biasenye blogger2 lain sentiasa akan ade Wordless Wednesday nye entry.
what i realize i'm only 1 that never make that entry.
y? becoz dd becok, x dpt cakap kene menulis, so mmg xkan ade wordless wednesday dalam idup dd
kecuali sakit tekak. hehehe.

nak share ape ek arini?
nak share bout tulle flower. dd bkn good tutor. nak buat tutorial mmg fail la. apatah lagi hasil pertama kali mencuba. Hihihi.tapi gedik nak cite gak. ok fine sy mmg gedik!!

Mcm mana terhasilnye idea nak buat tulle flower ni?? sebab ade lebihan kain net.actually bkn lebihan, mula2 dd beli untuk buat veil sbb da give up nak cari matching color, beli kain ni kat jakel.harga bleh tahan mahal RM15 semeter, kat nagoya baru RM5 semeter, sbb branding harga naik, tapi sbb color xde kat nagoya terpaksa beli kat jakel (dd memang dekut, sume nak save budget). ok fine! bile da jumpa kain sebenar untuk veil, kain yg mahal ni xde gunanya. Maka dd google dan terus meng google, jumpa mcm2 tutorial, podle flower la tulle flowerla. sbb kain ni adalah kain tulle/net, maka dd decide nak buat tulle flower(baik sbnrnye malas, tulle senang nak buat).

Prosess pemotongan kain dd xde gambar sbb memory kad rosak. So sng cite dd potong kain tu segi 4, tecik2, then buat satu kad bunga kertas. Leh gunakan templete ni:-
templete utk org rajin
kalo yg malas mcm dd, potong je ikut suke hati.potong bulat2 pun boleh cam buat crepe flower tu. Sebab tulle nipis kene buh few layer bagi dia cun. dd buh 6 layer. then kecamukkan dia, da jahit ditengah. Sebelum tu kalo nk senang n cantek bakar tepi2 dia dulu mcm ni:-
dd bijak,bakar lepas jahit.hahaha
Then da siap bakar2, jahit tengah dan tempek la beads. maka hasil org malas buat, beginila jadinya:-
pls say its nice...plsssss
hahahaha..maka terhasil la bunga dari tangan yg lansung x creatip dan gigih. Sekian untuk petang ini..

nota kaki: buat bunga ini tanpa tujuan ala2 byk masa lapang..hoyehhh

Monday, 26 March 2012

Aktiviti dd pada Jumaat, Sabtu Ahad dan Senin!!!

Yehhaaaaa....kite jumpa lagik..
Ape kabo kengkawan blogger dd yg comel2 n berseri2 lagi gitu. Seri pengantin la katakan.
Entry harini dicipta khas untuk diri dd sendiri.muahahahaha..Saje jerk nak share ape yg dd wat sepanjang weekend ni. (ade ke org nak ambik tau?Perasannye haku). Huhuhu.


So mukadimahnye;


Jumaat malam, lepas waktu keje dd balik umah, niat ati nak tido awal pasai mengantuk bangat, tapi past siap solat maghrib je my soulsista, kak aina bbm me. Di, i need ur favor, pls buy 10pcs of glass at RM2 shop. I'm so buzy here, no time to go to shop. dd dengan senang ati membalas. Ok sis. no problem. Then she reply u r my savior. I reply back, no worry sis, ur turn will come. 
gelas RM2 untuk dijadikan centerpiece
Topik apakah ini? Ini kisah kak aina yg menjadi tuan rumah, n engagement organizer for her in law sister E-days. SIL tu bkn org lain, my niece jugak.B4 that i had ask her ether she need my help at house or not, she told me its ok, nothing much to do. Then after i brought that glass n went to her house..Omak!! i stuck there. Actually so much thing not done yet. Pity kak aina, i directly offer to help her. I mmg suke buat keje2 menghias ni sejak2 nak kawen ni. Ihik!! Gediks. So tolong dia buat Engagement Pelamin's, isi doorgift n so on. Buat pelamin part paling penat. I balik rumah dekat 2am.
Ni gambar pelamin hasil idea kak aina, tapi sentuhan tangan dd.hahaha.Gigih pasang pelamin tau.With very low budget. Nk ambik kak aina jadi WP korang pun boleh. She was my unofficial WP actually. hehehe.(pomot kene ade komisen ni).




camerawoman fail!x capture whole angle

hantaran fully DIY by sis aina

Saturday; Whole day kt umah kak aina, tolong nyebok.hahaha.gambar ngan pengantin x smpt snap sbb beg kt bilik lain. Kene tunggu OP dia release. huhuhu


Sunday: Tido, bangun, makan, basuh kain, monggah umah susun kasik cun. Tengahari makan, tido balik, bangun, start menjahit veil. yeye da ade progress.


Monday: Ari paling best. Pagi2 masuk opis, ambik ape yang patut, terus drive menuju ke DBKL nak buat submission. Dalam otak da ade target siap submission nak g ngular ke Jalan TAR. Kan depan tu je. Siap je submission da dkt kul 1, terus menuju ke Plaza City One, anto kasut kat 2nd Floor. Byr deposit 50, minggu depan siap. yeyeyeye. Kasut tajaan abg tersayang sbb dia yg bg duit tempah kasut. Syg bejan, ko kawen nnt aku belikan slipar jepun ek.  Siap tempah kasut, g kat bunga reben, carik crystal beads yang x cukup nak tempek kat veil, x dapat warna yg dicari. Terus jalan2 buang masa. Sempat grab selendang sehelai dua dkt Jalan Tar. 


Then rasa da bosan terus drive menuju ke melawati. Ade urusan diTNB. settle keje di TNB, terus g TMN Permata. Depan je ngan Melawati. ade 1 kedai jual gubahan hantaran n mcm2 brang kt dpn Giant. Kassis nama kedainye x silap. Jumpa crystal beads yg dicari disana. Habis dkt RM50 gak la beli mcm2 benda lain lagi yg sesuai untuk DIY. maaf xde gambar sbb dd mmg penyegan nak ambik gambo.hahaha. 


Ok settle balik opis siapkan keje,malam sambung jahit veil. Yeye..veil da siap walaupun x puas ati sgt. Next entry i tempek hokeh.


Sekian laporan untuk hari ni. 


nota kaki: guest book n rubber stamp da siap, bile la nk collect ni.

Saturday, 24 March 2012

Kesempitan ruang!!!!

Tensionnnnnn...barang2 kawen dah makin byk.memenuhi segenap ruang bilik tidurku. da xde space nak letak barang, tu lum beli doorgift lagi...semput2.

 ni terpaksa mencilok kotak2 kosong dari opis untuk isi brang2 yang x penting. 

making a space. kalo x muat jugak tumpang bilik housemate la plak.hahahaha.

Friday, 23 March 2012

Doorgift Idea

Dear all sweetie...

dd tengah pening2 memikirkan idea untuk doorgift ni. Niat asal nak bagi Biscuit in the Jar. Inspired by Ex B2B Kina. Contoh jar mcm ni

ehsan google
isi kan cookies yang didi buat sendiri. I'm good in baking a cookies. Idea ni pun mummy da setuju sebab masih below budget lagi. Tapi suddenly dapat tau family in law pun da beli doorgift untuk kenduri belah sana. 
Jar yg macam ni. 
pakcik google
so..agak frustrated since i had told my fiance my idea b4 this. So doorgift kami akan jadi sama je. Ok ke ha? nak mintak opinion u all la. Or dd ingat nak bagi apam polkadots. 

nyum2

dd da survey vendor dengan harga yg masih affordable. tp mummy mcm x agree sangat. pls2 help me..kusutnye.

Wednesday, 21 March 2012

71 days to go

Hi sweetie..

dd saje create entry ini sebagai peringatan untuk diri sendiri. Lagi 71 hari je lagi nk menuju hari bahagia.. bahagia ke?bahagiala hendaknye.huhu. Hati da mula dub dab dub dab.. debor. Progress?? Hmm ntah le xtau nak cakap, progress masih tenang2 aja, setenang air dikali.kikiki.

Legal documents; Part dd x buat ape lagi, surat akuan bujang pun x siap lagi, asyik lupe bawak borang nak buat alamat pejabat agama. Isk2 aritu dd bising kat incik debab, rupenye2 dia da nak siap kan part dia. 31hb ni dia dtg perak bawak borang dia skali. Alamak..kene settle cepat2 ni.

Outfit; Pending baju sanding incik debab je, dah siap kot cume x collect dari tailor lagi, kene tunggu balik kampung lak. Veil dd, malam ni memulakan aktiviti patching lace.Semoga dd berjaya.huhu

Kasut; Kasut sanding x hantar lagi untuk custom made. Kene tunggu field work kat kl, jimat sket.hehehehe.

Hantaran; Satu habuk pun x siap lagi, bakal mak mentua da sebok tanya.ooo tekanannye saye.

Guestbook; dah hantar hard cover binding dengan jayanya. Esok siap.waaa sgt cepat.

Rubber stamp; baru tempah tadi, simple rubber stamp, boleh gune lepas kawen nnt.huhu. RM10 je.da siap dd review.

Kad kahwin; draft da siap, tunggu greenlight dari parent end of this week. Finally kad kahwin semuanya 100% DIY. Senang kalau x cukup bleh print sendiri. Target nak siapkan incik debab punye dulu by this week. Boleh past kat dia next week. Oh...kertas kraf yg dd carik pun dd dah jumpa. Tapi baru order, da smpai nnt dd review.

Doorgift; VIP done, Friend Done. Untuk semua tetamu belum dimulakan lagi processnye.

Bunga Pahar; belum carik pun lagi

Set cadar; x jumpa yg berkenan lagi

Baju outdoor; untuk incik debab x beli lagi

Ape lagi ek?so far ni je yang ingat. hahahaha. Semoga semuanya berjalan lancar. Byk keje ni. 

Tuesday, 20 March 2012

Ye ye result SPM da keluar!!!

Entry ini specially made for my beloved sis cik fara yang berjaya dengan cemerlang. Break the record in our big family which she succesfully score 10A and 1B+. We proud of u dear!! Moga Allah permudahkan urusan fara untuk dapatkan tempat di IPTA. Jadi ank yang solehah ok. Love u!!





Bandung here i come-Day 4

Day 4;


Aktiviti kami bermula seawal jam 8am. Lepas packing back, sarapan and terus check out hotel. Sebab flight balik kami jam 7mlm, malas nak balik2 hotel da. Hari terakhir ni kami ambik lagi khidmat pak asep sbg supir, so barang2 simpan dlm van je, xde la risau sangat sbb pak asep ni antara supir2 yang boleh dipercayai.


1st: kami menuju ke TANGKUBAN PARAHU, Subang West Java, lebih kurang sejam perjalanan dari pusat bandar Bandung. Suasana pagi yang nyaman, mmg best. Suke sangat, Takuban Parahu ni area kawah gunung berapi terletak diatas bukit. Untuk tips2 mintak la pada pak supir anda. Sebabnye mcm ditempat2 lain, kat sini pun banyak yang akan merayu2 suruh beli brang diaorg. Org Bandung ni mmg creative2. mcm2 bahan diaorg jadikan cenderamata. Kalau nak beli offer sampai harga mati. Se rendah yang boleh. Kalau g awal pagi ni untung, sbb biasenye kita antara customer 1st atau bahasa mereka Pecah Telor. so mmg boleh nego harga2 cenderamata/baju2 and so on. Kat sini banyak jugak kedai2 yang jual cenderamata. Elok g masa weekdays. Kalo weekend mmg ramai sgt org.
Pemandangan


Nama tempatnye subang jugak


Kawah gunung berapi
2nd: Lepas ke TANGKUBAN PARAHU kami menuju ke Pusat Bandar Bandung semula. Untuk beli ape2 yg tetinggal. 1st kami ke GOW-GOW terletak di kawasan pentadbiran Bandung, jauh jugak dari FO yg lain. Yang ni jual mainan kanak2 semata2. Cousin borong mainan untuk anak dia. Then kami makan lagi makanan sunda di KARUMBA. yang ni mmg sedap bangat. Lagi sedap dari Sangkuriang dan harga nya lagi murah.


3rd: Kami ke THE OASIS, beli collector parfum. minyak wangi jenama antara bangsa mcm jual kat uptown tu, tapi yang ni mmg tahan lama. xde campuran alkohol. yg campuran alkohol pun ade harganya pun lebih murah. ni 1 botol 10ml 30,000rp.


4th: Jam semakin mencemburui kami, so kami terus menuju ke KARTIKA SARI, bakeri yang jual brownies, kalo ke bandung x beli brownies mmg rugi, ade 2-3 lagi bakeri yang sedap. tapi KARTIKA SARI ni yang paling glamour. Terletak ke laluan BANDARA so kami jadikan destinasi terakhir kami.


5th: Check in luggage. Dinasihatkan beli siap2 extra luggage untuk air asia. Sebab beg2 anda pasti akan beranak pinak.Jadi 15kg mmg x cukup. Upgrade terus semasa membeli.


Akhir skali selamat bercuti. Kalo ade yang dd x update boleh tanya kat comment. Cerita panjang sangat dd x detailkan. Especially nama2 jalan sebab x brapa ingat.


Tips terakhir: Xyah la serbu semua FO yg ade, survey siap2 FO mana yang best n jual barang original. Selamat mensoping.

Bandung here I come- Day 3

Awas!!Entry ini tanpa gambar!!


Sambungan entry2 sebelum ini. Huhuhu. Entry ni mmg lansung xde gambar sebab day 3 sangat bz shopping sampai lupe ambik gambar, eh x! ade gambar tapi kat kamera cousin dan dia sangat lambat memforward nya. Rosak bahasa dibuat nye.isk isk isk.


ok day 3


1st: Breakfast di hotel. Lupe nak review, breakfast yg disediakan di hotel mmg sedap2. and ade banyak choice, puas hati sangat dapat makan.


2nd: Terus menuju ke Pasar Baru. Again?? Yes again, punca??? Dalam banyak2 yang kami soping ari Jumaat tu rupenye ade terselit kain org lain, so kami g pulangkan. Bukan pulangkan sahaja, sambil tu habiskan duit lagi la. Cerita pasal duit, asalnya dd bawak 5 juta rp. bersamaan 1.7k RM, tapi x cukup, hari ke-3 da mula susut, nasib bawak cash, terus tukar di Money Changer. kikiki. Then sambung soping, g lagi TOKO LARIS, tambah lagi collection telekung. Haish.moga2 lepas ni makin rajin solat sunat dan istiqamah solat fardhu since da dpt telekung Bandung. Hehe. Then pusing2 lantai 2 je kat Pasar Baru tu. Jumpa kedai yang jual cenderamata.Nama kedai tu VAN's. Ikutkan kat lantai 4 banyak lagi, tapi since ari tu ari ahad maka org2 Bandung n Jakarta sendiri turun utk belanja. dd mmg rasa x larat nak redah Pasar Baru, singgah situ, jumpa doorgift yang cute and sesuai untuk bagi untuk tamu, dd decide beli utk VIP je, nak beli utk semua pun boleh, tapi masa tu da risau luggage overload. So terpaksa beli specialnye je.huhu.Harga dia bagi pun sangat murah, tuan kedai yang sangat ganteng. Hehehe.


3rd: Settle dipasar baru dah agak tengahari, kami tahan teksi ke TOKO TIGA. Untuk makluman toko tiga ni satu2 nya (mungkin), yang menjadi sebutan ramai, yang menjual jeans2 branded yang original. Brand utamanya adalah LEVI's. Harga?? Separuh dari harga jeans di malaysia. Disini la dd melakukakn pelaburan yang paling tinggi.Huhuhu. Settle di TOKO TIGA kami x buang masa, terus carik cab menuju ke hotel. Drop barang, suruh pak supir tu tunggu jap, tambak 5000rp kat dia, kami turun di simpang depan hotel, berjalan kaki ke RUMAH MODE. ni FO yang mmg jadi kesukaan rakyat malaysia, rata2 disitu adalah rakyat Malaysia. tapi kami x shopping sangat kat situ, kecuali cousin yang borong baju anak dia sbb dapat murah. Baju dewasa pun cantek2 gak. Tapi myb sbb poket da mula susut. So mood aku nak shopping da susut jugak. Lepas RUMAH MODE, makan2 disitu then kami menapak balik, otw balik kami lalu depan MARYATI, Spa yang agak famos di kota Bandung, singgah situ urut kaki sbb seharian berjalan. Rate 75,000 rp untuk sejam. Nyaman rasanya. Then walking balik to hotel. PAcking2 back, awal pagi mau check out suda.

Bandung here I come -Day 2

Short entry kot. Malas da nak menaip.nak cukupkan masa nak balik je ni.hehehe.


muka2 segar dipagi hari
Day 2: Bangun pagi breakfast dihotel, pak supir da menunggu. ambik supir melalui kak Lina, salah sorg agent yang mmg slalu bawak team malaysia ke bandung, my cousin dapatkan no melalui forum. Detail kene tanya dia. Sewa kereta/mpv suzuki Rp400,000 untuk 12 jam. Pak Asep supir kami, baik n softspoken orangnya. 9am kami da terjah FO Calamus. FO yg dikhaskan untuk big saiz. (my cousin) baju small size pun banyak jugak. Dd sempat grab kemeja untuk abg didi, kemeja color grey untuk bertandang nnt. And 2 pcs tshirt kain lembut untuk dd. Murah bangat, 2 tshirt tu harga 140000rp sahaja. around 40rggt.kalau kat malaysia susah nak dapat kain macam tu.


kedai blum bukak kami da terjah.
 Lama jugak kami di Calamus.


2nd: then kami menuju ke Herritage house n Cascade, terletak di Jalan Riau jugak, dekat jugak dengan Calamus, kalo xde supir boleh jalan kaki. sebelum tu ke toko anak kecil carik baju untuk anak cousin, xde yang berkenan harga pun agak mahal. Lama kami di Cascade, di Herritage x brapa teruja sgt, tapi dia attach ngan Cascade so direct ke sana, sempat dd borong t-shirt adik, abg, incik debab and kemeja untuk papa. abes 500 000rp untuk 6helai baju, RM170 duit malaysia. Berbaloi rasanya sebab baju original yg branded. Adik mesti suke sbb baju dia chantek.kalo kt malaysia mmg mahal.huhu. X sempat ambik gambar sebab da berpecah. Jalan sorg2 je. Then kami makan di cafe Cascade, bagus di Bandung ni, shopping je mesti ade free gift (GRATIS) bahasa indon, dd dapat coffee free sbb beli lebih 1/2 juta rp. kebetulan cousin pun dpt jgk, so kami singgah minum di cafe sbb nak skip lunch.kami mencuba BATAGOR, menu wajib dirasa di Bandung, ianya macam wantan cicah ngan sos.Sedap. Air yg wajib cuba adalah jus avocado. Juz buah2 disana mmg fresh2 belaka,pekat2.sedap bangat. hehehe.


3rd: Lepas Herritage and Cascade kami seberang jalan Riau menuju ke The Summit, FO yg menarik jugak, tak lama kat situ, then kami seberang jalan lagi ke Terminal Tas.Best jugak tp byk sgt handbeg china, rasa mcm kt petaling street je so x minat sgt, dalam x minat tu terbeli gak 1 handbeg gred AAA.kikikiki. Lepas tu cousin beriya2 nak mencari wallet kulit, makanya kami ke Donnatello, wallet x byk choice, tapi..ade tapi lagi tu, banyak gile kasut kulit yg besh2 and comfortable.  Then lepas donna tello kami ke Edward Forrer, seberang jalan jerk, kedai kasut jugak, tapi x banyak choice yg menarik sgt, tujuan kami ke sini adalah untuk massage badan di AKAR. dia attach dengan Edward Forrer. Harga full body massage adalah 120000rp bersamaan RM40.murah kan? besh2.


4th: Siap massage jam 6lbh petang. Di bandung 6lbh tu da mcm kul 7 lbh di Malaysia. da gelap da pun. Perut pun lapar sbb x makan tengahari, mintak Pak Asep suggest tempat menarik, dia cadangkan makanan Sunda di Sangkuriang. Masakan disini overall mmg sedap banget. X penah lagi makan makanan Sunda, mmg fall in love la. Harga boleh tahan gak la. Keluar dari Sangkuriang, kami diserbu penjual cenderamata(fenomena biasa dibandung) kalau xnak beli jangan tengok pun.Kalau nak beli tawar la selagi boleh, sbb biase diaorg akan letak harga yg kaw2 mahal. Walaupun kite rasa murah bile convert duit kita. Seeloknya dapatkan dulu harga barang2an tersebut dari kawan2 yang penah datang. Contoh key chain, biase harga pembukaannya ialah 70,000rp untuk 1 set yg mengandungi (6-10 kunci). Tapi kami tawar nak 6, 100000rp. Dia akan bagi jugak, kalau x bagi harga yang kita nak jgn beli.


End of day 2, balik hotel tido. Untuk trip hari ahad kami x ambik supir sbb nak g yg dekat2 je.

Bandung here I come- Day 1

Tett...off topic wedding walaupun dalam entry2 bandung ini akan diselitkan dengan topic wedding. hehehe.
So dd ni malas nak karang panjang2 sbb cite mmg banyak. tapi share mana yg main la buat panduan gugurls yg ade perancangan nak g.


1st:
FLIGHT TICKECT: Beli tiket LCCT-Bandung by Air Asia last year masa dia buat sale, pilih hot seat, and meal on flight so total ticket RM400.00. Kenapa hot seat??sebab selesa and akan ade priority bile naik n turun flight.Di nasihat kan kalian ambil hot seat bile ke Indonesia, di Malaysia myb kita x nampak kepentingannye sbb airport kite besor. Tapi airport Bandung saiznye mcm station bus je. So kalo 1 flight mendarat custom n immigration checked sgt lama. kalo hot seat dapat naik n turun dlu, xyah rebut2 beratur lama2.


HOTEL: Grand Seriti. More info click here. Rate: RM 200 per nite per room for standard and twin sharing room. Tempah di Agonda.com


2nd:
Kami bergerak ke Bandung seramai 4 org tanpa ambik travel agent. G sendiri2 je. Flight jam 6pagi waktu Malaysia and tiba disana Jam 8pagi waktu Indonesia pada 16/03/2012. Dijemput oleh supir hotel. (free airport transfer). Hotel kami terletak berdekatan Rumah Mode.Hotel bersih, servis mesra.mmg puas ati.
Ni gambar hotel:-


twin sharing room


3rd:
Kami sampai di hotel around 8.30am, tapi xleh check in lagi sbb room still not available, biasenya hotel2 kat Bandung ni allowed early check in sbb paham keadaan kita yg baru sampai. So since xde bilik, kami juz left luggage kt hotel and terus mintak hotel call teksi. Recommended blue bird sebab pakai meter. Kami terus menuju ke Pasar Baru.
PASAR BARU: Bukak awal, masih awal pagi lagi pun da penuh. Syurga kain. everything u want ade kat sini. 1st kedai kami terjah adalah LARIS, toko telekung. Indonesia kan glamer dengan telekung, rate harga untuk telekung cotton adalah 120000rp hingga 400000rp. ini antara kedai tumpuan rakyat malaysia. after borong telekung, pagi2 je da abes 1juta(3 org punye expenses total). Then kami jalan2 sampai da berpecah, sbb syok sangat tengok kain2. Kat Lantai 2, pasar baru ni ade 7 lantai, kami tuju lantai 2 dulu sebab nak beli telekung and kain lace. Then masuk few kedai, pusing2 tgk harga dulu. Kat sini best sebab bleh tawar2, digalakkan tawar sehingga muka diaorg da tawar. hahaha.mean da harga mati la tu. SA and owner kedai kebanyakkannya soft spoken and sangat suke layan, kite x beli pun dia x marah2 atau buat muka walaupun lepas da belek 4-5kain. So bile da berpecah dd tuju kat 1 kedai kain nama dia Vouge, nak carik kain lace utk patch kat veil. Dapat!! Harga 60000rp per meter. Mula dia bukak harga tinggi. Tawar2 baru dapat harga tu, puas hati terus ambik. Then niat nak carik lace color baby blue untuk baju sendiri. Tapi xde yang berkenan, 2-3 kedai da carik b4 tu. Then nampak 1 lace color grey, kebetulan that time jugak incik debab call. Sebelum tu da beli sim indotel di Lantai 6 pasar baru. Suggest pakai SIMPATI. easy used. Dia tgh shopping barang2 kawen untuk kenduri belah dia nnt. x sangka bergerak jugak laki aku bile aku x bising.hahaha. So kakak cakap theme hitam putih belah sana. So terdetik idea nak buat baju family color grey.Terus grab lace 1.5meter for me, 2meter for mom, and 4+4m lining for both of us. untuk dd, ambik lining baby blue sbb nak patch lace je, baju tu akan pakai lepas kawen. Untuk mummy, waaa xtau mummy akan pakai ke x.sbb baju agak glamor, kalo mummy xnak kene jual la lace tu. Gambar later okeh. So total beli semua tu 400000rp dalam RM150 duit msia. kain lace berkualiti tu.Siap satin and satin crepe.mmg bebaloi2. sbb dd taikon kain jugak kt msia ni so mmg tau harga kain2.


4th:-
masih di PASAR BARU: Lepas dapat kain dd nak carik2 la cousin2 yg dah hilang, rupenye kat kedai depan je, nama kedai tu Angle. Cousin nak beli kain lace untuk adik dia punye wedding. So beli baju family skali. Cantek gak lace nye, lace simple, untuk 7 pasang, x sampai 300 duit malaysia. Kain2 lace beaded pun masih afforadble and murah dari malaysia. Quality?? untuk info semua quality nye sama sebab kain2 yg datang kt msia tu la kain2 yg dtg kat indon, actually bandung xde kilang kain, kain2 semua import dari China n Korea, so do malaysia mcm kat Jakel, Gulatis and so on, kain2 yang sama, cume malaysia ni sebab branding and mungkin duti import jadi kain2 jadi mahal.


aktivity memilih kain
collection yg ade n byk lg x sempat capture best membeli.

Lama kami dikedai ni.mmg byk borong la especially my cousin n wife sbb diaorg nak beli baju family.Memang banyak. Dd pun ade beli jugak, kain french lace warna hijau.nnt dd tempek.i luv that color, beli je tp xtau bile nak pakai.gilos!!


1st day mmg sehari suntuk habis dipasar baru, then we took cab to hotel. Rate cab dari Pasar Baru ke Hotel adalah 25000 rp min-40000rp max. kalau lebih lagi tu jangan la ambik.kecuali hotel anda mmg jauh.


Then kami g makan kat restoren makanan padang, sebenanrnye nak ke SEDERHANA tapi cab driver xtau jalan.bongek aje, bengang betul.last2 kami turun di Chihamplax jalan sndiri je carik kedai. Makan di Rajo Minang, x sdp sgt pun tp sbb lapar bedal je. Balik hotel terus tido.
Hasil Sumbangan kewangan ke pasar baru utk day 1
Tips: Siapkan conversion note siap2 supaya x keliru dengan currency.

DOORGIFT

sedih!!!!

Thursday, 15 March 2012

Bye2 Malaysia!!!

Hehehe sgt over tajuk entry ni kan.
hehehehe.
sebenarnye x sabar nak memulakan aktiviti mensoping di Bandung.

flight dd kul 6 pg ni...
see u all by next week.
Pray me selamat pergi n balik..
till now...daaaa


Wednesday, 14 March 2012

Fairy Legal

78days to go...
Mean less than 10 weekend to face.
Preparation around 40% only...
omak help2!!
Tajuk entry dd??mcm cite kt DIVA tu lak.hahahaha
all about legal document la.
Last week dd perang dgn incik debab, 
dd bagi last reminder, 
kalau by 30/04/2012 dd x surat kebenaran nikah beliau,
batalkan je angan2 nak jadi suami.
Geram rasanya, tiap kali remind jwpn nye nanti...nanti dan nanti...
kalo sama negeri xpe, ni da la nak settlekan hal dia dlu, baru dpt settlekan document dd
sape x angin. da la dd byk senangkan keje dia, banyak gile benda dd handle sorg2.
penat gile rasanya. 
Dd warn dia after this i wont ask him or remind him, its up to him to take a move.
Finally baru la semalam dia ambik borang,
tu pun xtau bile dia nak buat HIV test n so on.
Dd akan buat dlm seminggu dua ni. Sbb boleh keluar waktu keje.

So girls ni dd nak share legal procedure kita secara random for your info:-

1. Sediakan dokumen-dokumen rasmi secukupnya. Dokumen-dokumen tersebut adalah:

Salinan IC

Salinan Surat Beranak
Salinan Surat Nikah Ibubapa
Salinan IC wali
Gambar pasport bersongkok/bertudung
Salinan Sijik Kursus Pra-perkahwinan
Kebenaran majikan bagi anggotan Polis dan Tentera
Surat pengakuan bujang dari majikan atau Ketua Kampung (lelaki sahaja)
Surat cerai jika pernah berkahwin sebelum ini
2. Menghadiri kursus pra-perkahwinan.

3. Dapatkan wali.


4. Menjalani ujian HIV. Prosedur ini wajib dilakukan hanya di hospital kerajaan sahaja.


5. Permohonan kebenaran berkahwin di Jabatan Agama Islam Negeri. Kalau negeri Perak, perlu dihantar selewat2nya 3 minggu sebelum tarikh nikah.


6. Pendaftaran perkahwinan anda selepas majlis akad nikah. Prosedur ini hendaklah dilakukan dalam masa 7 hari dari tarikh anda bernikah.


Itulah dia beberapa langkah dan prosedur yang wajib anda lalui jikalau ingin berkahwin. Anda boleh rujuk Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing anda untuk maklumat lanjut.




Tuesday, 13 March 2012

Bilik Pengantin 2

Kamar beradu raja sehari adalah antara elemen utama dalam majlis perkahwinan Melayu. Dahulu, sebelum hadirnya butik perkahwinan dimana kebanyakkan persiapan dibuat sendiri oleh pengantin, keperluan kamar beradu ini adalah antara persiapan yang paling awal dilakukan.
Cadar dan kelambu dijahit dan dihias mengikut kreativiti sendiri. Kini, kebanyakkan keperluan hiasan kamar mudah didapati di butik perkahwinan dan ianya memudahkan persiapan raja sehari.
Bagi pasangan raja sehari, kamar beradu ini membawa makna tersendiri dimana disitulah permulaan kehidupan sebagai suami isteri.

Untuk memberi keselesaan dengan suasana romantis, sebaiknya kamar beradu hendaklah dihias dengan fabrik-fabrik yang lembut dan ringgan serta diserikan juga dengan bunga-bungaan yang digubah indah. Hiasan terperinci seperti reben dan kalungan mutiara memberi kesan yang tersendiri pada kamar beradu.

Cadar dan sarung bantal sering menjadi perhatian dalam hiasan kamar beradu raja sehari. Sesetengah mempelai gemar pada cadar dan sarung bantal yang diberi perincian dengan sulaman serta manik. Manakala yang lainnya lebih meminati corak yang ringkas.
Apa jua menjadi pilihan mempelai, yang penting warna cadar itu haruslah sedondon dengan keseluruhan hiasan kamar beradu tersebut. Pemilihan warna yang sesuai akan memberi gambaran yang luas dan segar kepada kamar beradu raja sehari.





 Bilik Pengantin Didi

Set bilik tidur dd lebih kurang camni

cadar yg dicari

atau mcm ni.


simple n nice je.huhu.angan2.cadar pun x beli lagik,bile nak g serbu seahorse ni.haish..kekangan masa sungguh.

Monday, 12 March 2012

Bilik Pengantin

hye sume..baru 2hr dd x on9...rindu lak kt blog n all beloved blogger. 


Nak tau, semalam dd cuti, hari ni half day, bahana kerahan tenaga yang telah dilakukan. Buat ape? Lepas bilik stor siap, kene kerahan tenaga dengan mummy, susun segala khazanah beliau pada ari ahad. Penat gile, then angkut barang sume clearkan bilik pengantin, sbb tujuan asal ahad petang tu nak g order set bilik pengantin. Yehaaaaa...sgt suke!!!!!!!!!!!!!


Tapi ptg ahad survey2 kedai byk da tutup, since isnin dd mmg ambik cuti nak g wat passport, dd decide nak g tgk perabot lepas settle urusan imigresen. Tapi tetibe papa cakap, xyahla order perabot dulu, g beli cat n cat bilik. Ha?????? Omak mmg xde dalam agenda nak menukar warna bilik asal yg seperti ini:-
warna peach fav mummy
Walaupun warna bilik tu bukan warna fav dd, tp warna fac mummy sbb ni rumah beliau bkn rumah dd, tp masa tu dd set ok je xde masalah warna tu pun addapt je dgn tema, tetibe papa cakap, g la cat bilik ikut warna fav kamu. Then adik kesayangan lak bersuara, warna kelabu warna kelabu, aku taja. Dd mmg suke warna kelabu, so terus on lagi2 bile dengan dia nak taja. Hahahaha. Terus g kedai beli cat, gambar kat atas ni masa da siap kosongkan bilik and buat wall filling, tutup lubang2 yg terhasil akibat ketukan paku. 


So kerja-kerja mengecat dimulakan jam 5.30ptg hari isnin. 
Filler terbaik dari ladang

Mech.Eng aka Tukang cat??

Permulaan

hampir ke akhir, abaikan tgn yg panjang itu

finally

final!!
Xde gambar dd dalam ni, tapi dd terlibat sepenuhnya dalam kerja2 mengecat tapi sbb nye dd x menutup aurat, maka xde la gambar dpt dishare.huhu. Seronok rasanya, x sangka angan2 nak cat bilik pengantin dolu2 tercapai gak.Kerja-kerja disiapkan sepenuhnya jam 9.30mlm. Jap je kan, dd beli cat DULUX jenis minyak, mmg easy handling, kalo girl buat sorang2 pun xde masalah.


Seronok bilik dah siap.Tapi lepas tu mmg sakit badan, tu yang terus half day harini, jap lagi nak masuk keje dah. Nak g meeting lak. Tunggu entry seterusnya untuk perabot bilik tidur. Da beli jugak!!yehaaaa

Saturday, 10 March 2012

Renovation Work Completed!!

Hi sweety,
 juz wanna share, korang perasan x? kebanyakkan keluarga, bila ade je keje kahwin di rumah mereka akan berlansung. 
Maka dengan pantasnya akan ade renovation rumah, koman2 cat bilik la. Kenapa ek??Da la nk kawen keluar banyak blanja, tambah lak dengan nak renovate umah, eh eh suke ati depa la kot jawapannye. 


Termasukla suke hati mummy n papa dd gak. Kemain excited nak terima menantu, sibuk jugak nak renovate umah. Tapi yang didi x pahamnye, ape kaitan renovate dapur n nak sambut menantu.???


Oh mummy ku, beliau benar2 mengambil kesempatan sempena perkahwinan ank kesygan beliau.Kesempatan ape??? No no no bkn mummy mintak duit didi pun, tapi mummy dgn jayanya melontarkan hujah2 bernas sehingga papa terpengaruh dan dgn baik atinye renovate dapur mummy utk upgrade compartment area.Sejak renovate umah masa beli umah ni dulu sehingga kini, mummy slalu gaduh ngan papa request renovate dapur/compartment area beliau disebabkan brang2 mummy yg terlalu banyak. (dulu mummy niaga so mmg byk periuk belanga yg besor2). Tapi papa wat dunno je.hahahaha. akhirnye bile tarikh perkahwinan aku ditetapkan laju je papa agree nak renovate umah. Tapi bilik aku x terlibat dalam pelan upgrading beliau.Ini tidak adil!!!


Jadi ni la hasil renovation yg x seberapa ni. Cost paling murah, papa cakap lepas ni rumah kan nak tinggal je, so xyah la beriya sgt nak renovate. Alasan terbaek la tu papa!! 
Compartment disyiling, idea mummy yg merupakan pemilik kilang perabot, ade je idea beliau

Bilik adik aka stor

sebahagian KECIL khazanah mummy yg aku kene kemas.

p/s: Ye ye lepas ni mummy n papa pindah JB!!!Suke2.

Friday, 9 March 2012

Project DIY 1


Cak!!!...ape ni??? ce teka ce teka....kikiki

Thursday, 8 March 2012

Dilema Seorg Gadis......

huhuhu...salam sume..barakallah hendaknye malam ini.. entry ini muncul setelah dd melalui perang saudara mulut dengan incik debab! Kenapa?? Dilemanya hidup kita sebagai seorang gadis kan?Kenapa lagi?Hmm mungkin x semua/ramai yang lalui ape yang dd sedang lalui, tapi mungkin juga ramai yang cuba memendamkan dilema itu dan akan bertukar menjadi rancangan dilema wanita. ehh...ape yang aku ngarut ni daaa...

Gini kisahnya. DD anak gadis tunggal dalam 3 beradik, walaupun dari remaja da biase dok jauh dengan mak, x bermakna dd x rapat ngan mummy n papa, especially papa la, sebab dd nampak beratnya hati dia untuk melepaskan dd jauh dari keluarga walaupun zahirnya x begitu..mummy apa kurangnya..dd sekarang walaupun dok Selangor tapi nak kata dalam sebulan hampir setiap minggu dd balik kg. Selang dua hari wajib call mummy. Hati ibu mana x berat nak melepaskan anak kesayangan beliau pergi jauh dari dia.. tapi ni la hakikatnya bila kita dilahirkan sebagai seorang gadis. Mummy dari awal lagi da redha.Mungkin pengaruh adat dan budaya dari tanah tumpah darahnya dimana ada pepatah mengatakan ' anak perempuan hanyalah pinjaman kepada kedua ibu bapanya, sampai masa perlu melepaskan dia pergi mengikut yang lebih berhak'. Sebab tu mummy selalu cakap ngan dd nanti mummy akan sayang menantu dia (bakal kakak ipar dd)lebih dari dd. Sebab menantu dia akan jadi milik dia, dan dd lak akan jadi milik keluarga mentua..waaa sedih gile dengar, walaupun tau xkan la mummy x sayang dd lagi nanti.

Dilema yang dd lalui harini bukan sebab mummy atau papa, tapi sebab incik debab yang akhir2 ni sering menyakiti hati didi yang tulus suci ini. hahahah lebey suda.Tadi ade la borak2 dengan dia pasal transfer didi ke JB, dd ingat lagi janji dia dlu sebelum didi terima dia. Dia ckp kalau lepas kawen x kerja pun xpe,terpulang kat didi, tapi dd cakap ngan dia mcmana pun dd akan kerja, sbb penat kan da blajar beriya then x kerja. Then issue besar skrg, dd masih belum menghadap MD utk permohonan pertukaran ke cawangan JB. X sure lagi diluluskan atau x. Kalau x diluluskan mean dd kene quit n carik kerja baru. So dd ckpla dengan incik debab,x sure lagi akan pindah directly ke jb/x. Then dia boleh jawab, xpe kerja je la dulu. PJJ pun xpe. Sakitnye hati dd dengar, baik xyah kawen. Dd bkn wanita eh silap gadis yang suke membelakangkan keluarga demi kerjaya. Tapi bile ayat incik debab mcm tu dd jadi sakit hati, dd mengharap dia offer dd, xpela xyah keje dlu ke lepak2 rumah dlu lepas kawen then slow2 carik keje. (harap ayat tu je, walaupun dia suruh gitu dd xkan buat). perempuan ni kan penuh pengharapan,mengharap lelaki tu tunjuk kasih sayang dia. Da sedih skali. Ditambah lak cili lagi.

Di keluar ayat; suke la tu lepas ni dok Johor, dd jawab, ya ALLAH mmg x suke tapi sbb xda pilihan terpksa jugak la. Then dia kata kalau cinta kerana terpaksa baik xyah. Jawapan dd tu disalah ertikan. Susah ke lelaki nak paham, bagaimana perasaan dd yang slama ni sentiasa dengan keluarga n tetibe kene g jauh dari keluarga, dok jb nnt dah tentu xleh balik selalu. Bila dd ckp kat dia mcm tu dia belit2 lagi. Sakitnye hati ni. Dia tau berat utk dia tinggalkan family n kg dia, tapi dia x paham hati dd lak.


Mood: Down tapi sempat bebel panjang. Sekadar meluahkan kat u all my sweet friend.:(

Wednesday, 7 March 2012

DD yg cepat terpengaruh iklan!!!

hahaha.best x tajuk entry ni..sila bace okeh!! gini kisahnye..smlm dd ade field work kat subang, settle kul 4lbh, so waktu yg x sesuai nak berasak masuk highway utk pulang ke Bukit Beruntung, maka dengan gigihnye dd g Mydin USJ, target utama carik kraft paper mcm entry sebelum ni. naik je escelator ke tingkat atas..nk enter Mydin, ade sorg SA tegur, offer beli voucher facial. DD yg kunun2 angan2 nak jd b2b yg jelita(walaupun da xleh ubah da) terus aje stop n tanye itu ini. Waaa.sound sgt interesting, pakej RM148 dapat harga 48 je kalo beli voucher tu. So terus je x pk ape lepas tnye depa guna product ape, dd terus kuar duit n byr..siap tampah body massage package ammounting RM68. So total damage di LUAR mydin je dah RM116. See senang gile org nak pengaruh dd beli product. Ni flayers nye. Sape2 nak join jom la, kalo dd bwk kwn,kwn tu pun dpt harga sama.hehehe. Tgh usaha pengaruhi org lain pulak.


Senget2 scan.nampak sgt fail.hahaha